Contact|

10e Jaarcongres Leve Het Jonge Kind


5 NOV 2024 | Spant!, Bussum

1. Omgaan met armoede in de kinderopvang

Eén op de dertien kinderen groeit op in armoede. Deze kinderen krijgen niet dezelfde kansen als andere kinderen. Professionals uit de gastouder- en kinderopvang kunnen veel voor deze kinderen en hun gezinnen betekenen. Maar hoe doe je dat?
Dr. Annelies Kassenberg, socioloog en lector Jeugd & Leefomgeving en
Dr. Mariëtte Lusse, pedagoog, lector "Samenwerken met ouders" en lector "Kinderarmoede".

De impact van het leven in armoede op kinderen is vaak groot. Kinderen hebben zorgen waardoor zij weinig ruimte hebben in hun hoofd om tot leren te komen. Hun ontwikkeling staat daardoor onder druk. De kinderopvang heeft vaak -bewust of onbewust- te maken met armoedeproblematiek in gezinnen. Ook al kunnen zij de problematiek niet altijd (alleen) oplossen, professionals kunnen wel eraan bijdragen dat alle kinderen worden gezien, kunnen meedoen en toekomstkansen krijgen. In deze bijeenkomst gaan we in op de SOS-aanpak die professionals in de kinderopvang kunnen gebruiken als zij te maken krijgen met kinderen in armoede. De aanpak biedt praktische handvatten om kinderen (en hun ouders) beter te signaleren, te ondersteunen en te stimuleren. Aan de hand van casuïstiek gaan we aan de slag en proberen de opgedane kennis in de praktijk te brengen.

Leerdoelen:

  • U kunt armoede in gezinnen beter herkennen en weet waar u op kunt letten. U weet op welke manieren u gezinnen in armoede zou kunnen ondersteunen.
  • U weet op welke manieren u kinderen (en hun ouders) kunt stimuleren.
  • U heeft een beeld met welke partners u kunt samenwerken om kinderen in armoede te helpen.

Voor wie?

Professionals uit de gastouder- en kinderopvang.